pondělí 21. října 2013

DONAHA!

Hovno, prdel, kamení, to je naše znamení, to nám vždycky říkal tatínek, když jsme se v pubertě chlámali na sprosťárnách. V tomto duchu se neslo i představení Donaha! Městského divadla Brno. Kluci a holky, držte si klobouky, já je budu chválit!

     Kultovní film asi viděli všichni, já teda ne, ale podle mě tohle je ideální látka pro divadlo, které si příliš nezakládá na hlubokomyslných kusech. Jednoduchý příběh, kterých se teď v Brně vyrojilo nějak povícero. Nezaměstnaní chlapi, kteří se shánějí po důstojnějším zaměstnání, než je mytí nádobí, podlehnou mámivé představě, že skrze svá těla vydělají rychle a relativně bez námahy balík peněz. Ono by to vlastně i šlo, město je frustrovaných žen plné, JENOMŽE, ne všichni mají postavu hodnou cizího pohledu. A na tomto je velmi vtipně vystavěn celý příběh. Jsme svědky krachů a znovunalezení jisker v manželském životě, úcty, kterou bezdůvodně chová syn ke svému otci. Ano, opět klišé. Místy trochu natažené duety… celková zápletka předvídatelná, ale tohle představení je prostě jiné. Mělo atmosféru. Herci místy nadšeně improvizovali. Nevyhli jsme se ani homosexuálnímu humoru, který hledištěm dost silně zašuměl.

Zdroj: web MDB, dostupné online na: http://www.mdb.cz/upload/Image/fotogalerie/206_008.jpg


     Hudebně, ale vlastně ani tanečně se nejednalo o nějaký zázrak, samozřejmě jsme se přeci dívali na chlapy z oceláren, kterým člověk, trochu tance mimo rytmickou linku rád odpustí, zvlášť když ve vzduchu visí (HAHA) otázka jejich nahoty. Vyzdvihnout bych ale chtěla dva herecké výkony. A to Lukáše Janotu jako uťápnutého mamánka Malcolma se sebevražednými sklony. Zpíval úchvatně a tančil jako idiot, čímž dokázal vykreslit roli tak věrně, že mi ho bylo skoro líto. Druhou byla Jana Musilová v roli manželky Vicki Nicholsové. Nechápu, kde se v tak útlém tělíčku bere tolik energie, ale šílená, zamilovaná a marnivá manželka jí sedla jako ulitá. Místy byla na střelu, místy k pomilování.

     Pokud se považujete za intelektuály a chcete se ohánět opovrhováním nízkou striptýzovou kulturou, musím vás zarazit. Tento muzikál má i jiný, řekla bych genderový podtext. Chvíle, kdy si chlapi uvědomí, že nejen oni umí být k ženám sžíravě kritičtí, mi přišla tak příjemně feministická. Celkově to, že nechtějí být ponižování podřadnou prací a proto raději ukazují své pupky před tisícem ženských…Možná to trochu ukazuje na to, že chlapovi tak nevadí ponížení, jako to, že by měl dělat něco, co si sám nevymyslel.


     Donaha! není antická tragédie. Asi to není ani nic, o čem lze vést sáhodlouhou debatu na úrovni. Jedná se o příjemnou komedii, která se překvapivě více, méně, obešla bez přílišného lascivního humoru. Nabídla humornou zápletku a hlavně nečekané rozuzlení, které ovšem nebudu prozrazovat. Takže pokud jste, tak jako já, unaveni z inteligentních řečí, předvolebních šaškáren a vilových kravin v televizi, máte mé povolení vkročit na území Městského divadla Brno. Uvidíte, co jste ještě zaručeně neviděli. Nebo viděli, ale určitě ne šestkrát…

Žádné komentáře:

Okomentovat